Nederlandse ambassade in Jakarta, Indonesië

Ambassade bulletin

1. Veiligheidssituatie in Indonesië

Reizigers worden geadviseerd goed op omgevingssignalen te letten en de in dit ambassade bulletin beschreven veiligheidsaanwijzingen ter kennis te nemen en op te volgen.

Tot de standaard maatregelen van Nederlandse ambassades behoort dat wij onze calamiteiten- en evacuatieplannen periodiek bijwerken om ten tijde van onverhoopte calamiteiten goed voorbereid te zijn. Indien Uw contactgegevens bij de Nederlandse ambassade bekend zijn, kan de ambassade U van belangrijke ontwikkelingen in de veiligheidssituatie op de hoogte stellen, mocht daar aanleiding toe zijn. Voorts kunt U ook uiteraard de reisadviezen van het Ministerie volgen.

Algemeen: 

De Indonesische veiligheidsautoriteiten zijn actief in het bestrijden van terroristische dreigingen. Er moet nog steeds rekening worden gehouden met de mogelijkheid van terroristische activiteiten. Aanslagen kunnen altijd en overal in Indonesië plaatsvinden en zijn onder andere gericht tegen locaties die regelmatig bezocht worden door buitenlanders (Westerlingen). .

De kern van het advies van de Nederlandse ambassade om de persoonlijke veiligheid te vergroten is: 

  1. Kom zo min mogelijk in door buitenlanders ("Westerlingen") veel bezochte openbare plaatsen (bepaalde  shopping-malls, supermarkten, bioscopen, bars, disco's, fast-food restaurants etc.) en mijdt vooral hotels  en andere objecten die gemakkelijk met VS-belangen kunnen worden geassocieerd;
  2. Blijf uit de buurt van demonstraties of andere samenscholingen;
  3. Sluit uw auto altijd af, ook als u rijdt en wees alert bij ‘ongelukjes’ waarbij u betrokken raakt;
  4. Wees extra voorzichtig bij vreemd geparkeerde auto's, achtergelaten tassen, dozen etc.;
  5. Neem altijd een mobiele telefoon mee;
  6. Zorg dat u altijd een geldig identiteitsbewijs of een fotokopie daarvan bij u draagt;
  7. Vergewist u ervan dat bij scholen de veiligheidsmaatregelen afdoende zijn.

 

2. Criminaliteit

Zoals iedere grote stad heeft ook Jakarta last van criminaliteit. De criminaliteitscijfers laten zien dat deze niet erger is dan in grote steden in westerse landen. Waar rekening mee gehouden moet worden zijn vooral zakkenrollerij, tassendiefstal en creditkaart / pinpasfraude.

Om het risico te verkleinen is het raadzaam om uw waardevolle papieren en geld op een goede wijze op te bergen. Draag uw tas aan de “veilige zijde”, daar waar het verkeer niet langs rijdt. 
Let bij het gebruik van geldautomaten en creditcardapparaten op de juiste werking. Voorkom dat personeel in bedrijven en restaurants met uw creditkaart uit het zicht verdwijnt. Loop eventueel mee naar de plaats waar de apparaten staan.

Wees er van bewust dat anderen niet mee kunnen kijken als u uw pincode gebruikt.  

Indien u slachtoffer bent van zakkenrollerij of tassendiefstal probeer dan geen weerstand tegen de dader(s) te bieden. Dit kan leiden tot gebruik van (meer) fysiek geweld.

 

3. Reisadvies Indonesië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het actuele reisadvies Indonesië treft u aan op Reisadvies Indonesië.

4. Reisadvies Oost-Timor van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het actuele reisadvies Oost-Timor (Timor Leste) treft u aan op Reisadvies Oost Timor.

5. Media

Op radiozender FM 92.0 (Radio Sonora) in Jakarta wordt in het Indonesisch informatie gegeven over verkeers- en veiligheidsontwikkelingen in de stad. Op televisie zijn dagelijks Engelstalige nieuwsuitzendingen te zien, onder andere bij Metro-TV om 06.30 uur 's morgens en 18.45 uur 's avonds en bij Lativi om 23.30 uur. De politie van Jakarta raadt daarnaast aan radiozender FM 91.1 te beluisteren.

6. Consulaire Mededelingen

In geval van nood, zoals bij een natuurramp of (dreigende) onrust is het van levensbelang dat wij u kunnen bereiken en/of informeren. Hiervoor bieden wij u het Kompas online crisis contactsysteem aan. Aanmelden is kosteloos, eenmalig en vrijblijvend en neemt minder dan vijf minuten in beslag. U hoeft daarna alleen nog uw gegevens te wijzigen als u op reis gaat of verhuist. Kompas bewaart en beveiligt uw contactgegevens. De door u opgegeven gegevens worden uitsluitend gebruikt om contact met u op te nemen en u te helpen in geval van nood. Ga naar het Kompas online crisis contactsysteem om u eenvoudig te registreren.

Vragen over registratie, blokhoofden e.d. kunt U richten aan: jak-reg@minbuza.nl